Terveisiä keskeltä ei mitään – eli Lapin sydämestä Sallasta! Huhheijaa, että meillä olikin Travelgrammers Finlandin porukalla upea talvinen reissu täynnä unohtumattomia elämyksiä Visit Sallan vieraana (kaupallinen yhteistyö). Onko Salla sulle jo tuttu Lapin matkakohde? Jos ei, niin ihastut varmasti, kunhan kuulet meidän kokemuksista! Jos taas olet jo tehnyt tuttavuutta Sallan kanssa, toivon, että löydät tästä uusia vinkkejä seuraavalle reissullesi (: Mitkä ne syyt matkustaa Sallaan sitten ovat? Lue alta!
Salla – "In the Middle of Nowhere" (kuten Salla on itsensä brändännyt) on oikein osuva ilmaisu. Osuva siksi, että Sallassa ehdottomasti parasta on rauha ja väljyys – missään ei ole ruuhkaa ja aina saa nauttia luonnosta ja maisemista omaan tahtiin. Jos jossain, niin Sallassa mieli lepää. Piskuinen erämaan keskellä oleva kylä tarjoaa kaiken tarvittavan onnistuneeseen Lappi-lomaan.
Jos pitäisi kiteyttää yhteen lauseeseen, niin sanoisin Sallan olevan nykyaikaisilla palveluilla varustettu Lapin matkakohteiden helmi, jonka valttina on puhdas koskematon luonto ja rauhallisuus. Tätä kuvaakin hyvin eräs kohtaaminen reissumme aikana: Olimme asettumassa ylelliseen Salla Wilderness Lodges -maisemamökkiin, kun utelias hiihtäjä poikkesi viereiseltä ladulta aikeenaan päästä kurkkaamaan mökkiin sisään. Me tietenkin toivotimme hiihtäjän tervetulleeksi ja ihastelun lomassa tuli puheeksi, että olemme Sallassa Visit Sallan vieraina. Hiihtäjä tokaisi leikkimielisesti, ettei sitten saa "liian hyvin markkinoida", jottei hänen Lapin suosikkilomakohteensa pääse ruuhkautumaan. Onneksi kokemuksiamme ei tarvitse erityisesti markkinoida, kun voi suositella suoraan sydämestä :)
Luonto on Sallan tarkoin varjeltu rikkaus, fyysisen ja henkisen ravinnon lähde. Sallalaiset ovat vuosisatojen ajan saaneet elantonsa luonnosta ja nykyään Sallan matkailu pohjautuu miltei täysin luontoon. Sallassa voi hengittää maailman puhtainta ilmaa (jonka hengittäminen pidentää elinajanodotettasi) ja nauttia raikasta vettä (jonka on tutkittu olevan merkittävästi pullovettäkin puhtaampaa).
Sallan laajalle ripoteltuja pikkukyliä ympäröi erämaa. Vuosisatoja vanhat ikimetsät ulottuvat rotkolaaksosta soille ja ylängölle ja vuonna 2022 niitä suojaamaan perustettiin Sallan kansallispuisto. Muita merkittäviä luontokohteita matkailijalle ovat Oulangan kansallispuisto Sallan eteläosassa sekä Tuntsan erämaa-alue pohjoisessa.
Maisemat Sallassa ovat vertaansa vailla. Sallasta löytyy tunturien lisäksi jääkauden muovaamia harjuja ja kuruja sekä kirkasvetisiä lampia. Talvisin puut saavat upean peitteen tykkylumesta ja korkeammalla tuntureissa tykkylunta on pitkälle kevääseen. Ison Pyhätunturin huipulta voit ihailla laajalle avautuvia maisemia aina Venäjälle asti. Yöllä katse kannattaa kohottaa taivaalle, sillä hyvin todennäköisesti sitä valaisevat linnunradan tähdet ja revontuletkin roihuavat säännöllisesti.
Me nautimme Sallan luonnosta täysin rinnoin. Kävimme tuntureilla, kiertelimme luontopoluilla, pyöräilimme harjuilla, hiihdimme jänkällä ja teimme yöllisen retken laavulle revontulia bongataksemme. Vaikka meidän viikon mittaiselle Sallan lomalle mahtuikin paljon eri aktiviteetteja, sitä tunsi sisällään rauhan. Uskon sen olevan yksinomaan Sallan luonnon ansiota.
Salla on kaukana kiireestä ja hulinasta, mutta luonnonrauhaan saapuminen käy kätevästi. Ekologisin tapa saavuttaa Salla etelästä käsin on ottaa yöjuna Kemijärvelle. Sitä ei edes tunne matkustavansa, kun kilometrit taittuvat omassa hytissä untenmailla! Vaihtoehto on kätevä myös siksi, että voi pakata maksutta mukaansa mahdolliset talviurheiluvälineet, kuten sukset ja laudat. Loppumatka Sallaan (65 km) hurahtaa sitten VR:n aikatauluun yhdistetyllä yhteysbussilla.
Toinen kätevä vaihtoehto saapua Sallaan on lentäen. Bussiyhteydet liittävät Sallan Kemijärven rautatieaseman lisäksi Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemiin, jonne lennot Helsingistä kestävät päätekohteesta riippuen noin 1h 20 min. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan yhteysbussin aikataulun ennen lennon varaamista, sillä yhteysbussi kulkee korkeintaan kerran päivässä. Omalla reissullamme pääsimme kokeilemaan vaihtoehdoista molempia – menomatka taittui yöjunalla ja palasimme Rovaniemeltä lentäen junalakosta johtuen!
Sallatunturin Tuvat, Sallan Hiihtokeskus ja Salla Wilderness Park tarjoavat suurimman osan Sallan ohjelmapalveluista. Valittavana on vaikka mitä elämyksiä piristämään Sallan lomaa! Oppaat ovat paikallisia – rentoja ja hauskoja sallalaisia, jotka tuntevat tunturit kuin omat taskunsa. He pitivät huolen, että luontoa kunnioitetaan, ja perehdyttivät Sallan historiaan ja perinteisiin. Retkiin kuului aina tarvittavat varusteet ja vaatetus, joten palella ei tarvinnut missään kohtaa!
Sallatunturin Tuvilta löydät erilaisia moottorikelkkasafareja ja voit myös vuokrata menopelin itsellesi. Me pöristeltiin kauniin aurinkoisena päivänä upeaan Ruuhitunturiin. Matkalla pysähdyimme paraatipaikalla olevaan Ruuhitunturin kahvilaan porokeittolounaalle. Jälkiruoksi maistui munkki ja kuuma kaakao – ai että, se oli täydellinen päivä!
Sallan Hiihtokeskukselta on taas ympäri vuoden saatavissa opastettuja pyöräretkiä sähköavusteisilla fatbikeilla ja talvella heidän kanssaan pääsee liukulumikenkäretkille.
Salla Wilderness Parkin talven ohjelmistosta löydät lisäksi monipuolisesti puuhaa eläinten kanssa – valittavana on monenlaisia huskysafareja ja poro-ohjelmia – sekä lumikenkäretkiä, joilla pääsee esimerkiksi revontulijahtiin, valokuvaamaan tai pilkkimään. Kesäohjelmassa on lisäksi vaellusta ja melontaa. Me pääsimme tekemään lähempää tuttavuutta niin poroihin, huskyihin kuin lumikenkiinkin – kerron alempana kokemuksista lisää!
Oon aikaisemminkin ollut pororeessä, mutta tästä Salla Wilderness Parkilla koetusta pororetkestä ikimuistoisen teki se, että sain ohjastettavaksi ikioman poron! Kaikki toimintaan osallistuvat porot ovat hyvin koulutettuja ja niillä on turvallista matkata. Kaikille osallistujille pidetään lisäksi ajo-opetus ennen kuin ketään päästetään ohjaksiin. Käytännössä poro kuitenkin tietää, kuinka toimia, joten reenpitäjän tehtäväksi jää lähinnä nauttia maisemista poron taivaltaessa läpi lumisen erämaan!
Oma poroni Kauhtana oli kuitenkin erityisen perso herkuille – muutamaan otteeseen se pysäytti muun letkan pysähtyessään mussuttamaan polun varresta löytämäänsä luppoa (tummempaa naavaa). Pääsimme kuitenkin muiden mukana määränpäähämme – ensin syöttämään vaatimia ja vauvaporoja poronhoitoalueelle ja sitten kodalle. Siellä paistoimme retkiporukalla makkaraa ja jälkkäriksi nautimme kampanisuja ja nokipannukahvia.
Täytyy muuten tässä kohtaa vähän leijua; kuinka monella teistä on poroajokortti? Saatiin hyvät naurut, kun opas julisti kaikkien selvinneen ajokokeesta ja saavansa haltuunsa kansainvälisen poroajokortin. Kriteerinä oli, että oli noudattanut ohjeita, minkäänlaista perseilyä ei ollut päässyt tapahtumaan, ja että muisti oman menopelinsä nimen! Kortti on tosin voimassa vain vuoden, joten ajolupa tulisi palata uusimaan!
Toisella Salla Wilderness Parkin järjestämällä retkellä poron koparat vaihtuivat tassuihin, kun lähdimme koiravaljakon vetämänä talviselle seikkailulle! Tälläkin kertaa kokemus oli ihan uudenlainen, sillä saimme reissukaverini kanssa oman huskyvaljakon. Kuten porot, niin koiratkin olivat saaneet hommaansa kattavan koulutuksen.
Retkeläisten ajo-opastuksen jälkeen hypättiin valjakon taakse. Toinen ajoi ja toinen istui reessä. Koirista näki, että ne rakastivat vetämistä, ja maisemat reitillä olivat upeat ja vaihtelevat. Kaksituntisen retken puolivälissä pysähdyimme, jotta koirat pääsivät lepäämään ja ohjastajatkin saivat evästä. Metsän siimeksessä paistelimme makkaraa, hörpimme mehua ja tietenkin rapsutimme suloisia koiria! Paluumatkalle lähdettäessä vaihdoimme vuoroa, niin saimme molemmat kokemuksen valjakon ohjaksista.
Tiesitkö, että Sallatuntureita on kaksi? Isoa ja Pientä Pyhätunturia kutsutaan Pohjoiseksi ja Eteläiseksi Sallatunturiksi. Alkuperäinen Sallatunturihan on jäänyt sodassa Venäjän rajan taakse. Laskettelemaan pääsee nykyään Eteläisellä Sallatunturilla (eli Pienellä Pyhätunturilla).
Rinteitä Sallassa on 15 kappaletta sinisistä punaisiin ja löytyypä paikalta musta alppimaajoukkueiden tasoon kelpaava kisarinnekin! Tunturilla on myös kaksi metsälaskualuetta puuterilunta kaipaaville sekä snowparkki reileineen ja hyppyreineen. Parasta oli, ettei rinteissä ollut tosiaankaan ruuhkaa! Sai keskittyä jonossa odottelun sijaan olennaiseen! Rinteet olivat myös erinomaisessa kunnossa ja kuultiinkin, että rinteidenhoitajalle rinteiden kunto on kunnia-asia.
Salla on paratiisi myös hiihtäjälle – latuja on yhteensä jopa 160 km ja niistä 43 km on valaistuja. Lisäksi ympäri Sallaa kulkee runsaasti talvellakin kunnossapidettyjä reittejä, joille pääsee patikoimaan, pyöräilemään ja lumikenkäilemään monipuolisiin maisemiin. Sallan latu- ja talviulkoilukartasta saimme näppärästi tehtyä reittisuunnitelmia ja näimme laavujen, kotien, tulipaikkojen, kahviloiden, ruokapaikkojen ja näköalapaikkojen sijainnit.
Yksi unohtumattomimmista kokemuksistamme oli, kun lähdimme sähköavusteisilla fatbikeilla Kaunisharjulle. Päivälle sattui lomamme ainoa lumimyräkkä. Eipä haitannut lumipyry, kun vetäisimme päähämme laskettelukypärät ja -lasit! Oli oikeastaan aika siistiäkin katsella lasien läpi laskeutuvia hiutaleita samalla, kun viiletti läpi lumisen metsän kiemurtelevaa reittiä pitkin.
Eteläisen Sallatunturin rinteiden alapäässä sijaitsee Sallan Hiihtokeskus eli Salla Ski Resort. Sieltä saa laskettelukamppeiden lisäksi vuokrattua kaiken, mitä voit kuvitella tarvitsevasi Lapin lomalla! Omalla reissullamme vuokrasimme sieltä lasketteluvälineet, murtomaasukset, sähköavusteiset fatbiket ja lumikengät – erilaiset liukurit ja muutkin laskuvälineet houkuttelivat myös kovasti!
Pääsimme Sallan reissullamme testaamaan kahta erilaista majoitusmuotoa. Sallatunturin Tuvat majoitti meidät hirsimökkiin, joka toimi aivan loistavana tukikohtana Sallan lomalle. Mökistä löytyi kaikki tarvittava; siellä pystyi laittamaan ruokaa, kuivattamaan kosteat varusteet kuivauskaapissa, pesemään likapyykit pesukoneessa, illallistamaan takkatulen ääressä ja rentoutumaan päivän päätteeksi omassa saunassa. Parasta oli kuitenkin keskeinen sijainti Sallatunturin palveluiden äärellä. Eikä pidä unohtaa päärakennuksen herkullista ja monipuolista buffetaamiaista, eikä erinomaista illallisravintola Kielaa!
Loppulomasta saimme kokea todellista luxusta majoituksen osalta, kun pääsimme painamaan päämme tyynyyn tähtitaivasta katsellen. Juuri valmistuneet Salla Wilderness Lodges -maisemamökit ovat uusinta uutta Sallassa! Ne sijaitsevat Salla Wilderness Parkin yhteydessä harjun päällä järven rannalla.
Mökkejä on kahdentyyppisiä; kahden hengen mökkejä saunalla ja perhemökkejä ilman saunaa. Molemmissa mökkityypeissä on iso maisemaikkuna ja ulkoporeamme, joista voi ihastella pohjoisen taivaan ilmiöitä! Me hyödynsimme tätä mahdollisuutta oikein urakalla – poreissa tuli kumottua proseccolasillinen jos toinenkin tähtitaivasta katsellen. Onnistuimme myös bongaamaan revontulet, vaikkakin pilviverhon takaa! Katso myös muut Sallan majoitusvaihtoehdot.
Iso kiitos Salla ja Sallan väki näistä huikeista elämyksistä! Lisää tietoa Sallasta ja Sallan palveluista löydät Visit Sallan sivuilta. Kannattaa myös kurkata Sallan asiakaslupaus vastuullisesta matkailusta. Miltä Salla vaikutti lukeman perusteella? Tai jos Salla oli jo tuttu Lapin matkakohde, niin saitko uusia vinkkejä seuraavalle reissullesi? :)
Ps. Kaikki matkailua käsittelevät postaukseni löydät kootusti Travel à la Sara -tägin alta!
Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara
♡: Sara