Matkailu- ja lifestyleblogi

Haaveissa etätyöt ulkomailla? Tässä lista selvitettävistä asioista

Kirjoittanut lifealasara | 13.6.2024 19:17

Oletko säkin aina haaveillut siirtäväsi toimistosi palmun alle? 🌴 Etätöiden tekeminen toisessa maassa voi olla käytännössä hyvinkin yksinkertaista, mutta ennen muuttoa on kuitenkin paljon selvitettäviä asioita. Tässä blogissa listaan seikkoja, jotka vaativat huomiotasi ennen kuin voit pistää etä­työskentely­haaveesi toteen. Listaan ne sukeltamatta turhan syvälle, sillä käytännöt vaihtelevat kohdemaasta riippuen. Käytän esimerkkinä pääasiassa EU-maita, sillä niissä pätee pitkälti samat säännöt. Kehotan kuitenkin, että selvität kaikki suunnitelmiasi koskevat säädökset vielä virallisista lähteistä

Sisältää mainos­linkin (merkitty *-merkillä)

Toteutin unelmani viime syksynä, kun lähdin ensimmäistä kertaa etätöihin Suomen kylmeneviä säitä pakoon. Vietin pisimmän kolmen kuukauden mittaisen etätyö­jaksoni Portugalin Algarce Coastilla ja sen jälkeen jatkoin etätöitä Kaakkois-Aasiassa; olin kuukauden Vietnamissa, kuukauden Thaimaassa ja kahden viikon pätkän reissasin Kambodžassa ja Laosissa. The best time of my life!

Etätyöpisteeni Thaimaan Koh Samuilla

Sovi etätyöstä työn­antajan kanssa

First things first. On tärkeää selvittää minkälaisilla ehdoilla työn­antajasi antaa luvan työskentelyyn muissa maissa. Kaikki työn­antajat eivät moista salli ja osalla saattaa olla rajoituksena Euroopan alueella pysyminen. Työn­antajan täytyy tarkistaa vaikuttaako etätyön­tekijän muutto toiseen maahan työsopimukseen ja millä tavoin. Saattaa olla tarpeen päivittää sopimusta tai laatia lisäsopimuksia.

Selvitä myös, maksaako työnantaja esimerkiksi puhelin­laskusi myös ulkomailla ollessasi ja mitä mahdollisille muille työsuhde-eduille käy reissun aikana. Jos suunnitelmissasi on työt EU:n ulkopuolella, helpoin ja halvin vaihtoehto on hankkia paikallinen prepaid-numero, mutta monet operaattorit tarjoavat myös reissu­paketteja maailmalle, niin voit säilyttää oman numerosi.

Työaika ja etätyö­säännöt ulkomailla

Koska kohdemaa saattaa olla eri aika­vyöhykkeellä on tärkeää selvittää etätyön peli­säännöt työn­antajasi kanssa – mihin aikaan työt suoritetaan, miten viestintä hoidetaan ja milloin sinun tulee olla saatavilla? Kuten aina, on etä­työsken­telyssäkin tärkeää käyttää suojattua verkko­yhteyttä. Suosittelenkin hankkimaan VPN-palveluntarjoajan, joka suojaa yksityisyyttä ja estää seuranta­sivustot ja muut haitalliset sivustot, jotta työnantajasi tiedot ovat turvassa. Oman yhteyteni reissussa suojasi NordVPN. Saat muuten *tämän linkin kautta jopa 74 % alennusta NordVPN:n 2 vuoden sopimuksista ja 3 lisäkuukautta ilmaiseksi! Palvelulla on myös 30 päivän rahat takaisin -takuu, jos et jostain syystä olisi tyytyväinen – mutta en usko, että siitä on pelkoa.

Huolehdi vakuutukset kuntoon

Etätyö ulkomailla vakuutetaan samoin kuin lähityökin ja etätöitä ulkomailla tekeviä koskevat samat säännökset kuin läsnätyötä tekeviä. Työnantajan ottama työtapa­turma­vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa – mutta etä­työssä sattuneet vahingot ja sairastumiset eivät välttämättä kuulu työtapaturmavakuutuksen piiriin. Varaudu siis ottamaan sairaus- ja tapaturma­vakuutus omille harteillesi. Se ei tosin ole ongelma, kunhan hankit tarpeeksi kattavan ja pitkäkestoisen matkavakuutuksen.

Kotirannan maisemat Algarven rannikolla Portugalissa

Valitse etätyö­kohde huolellisesti

Ennen lähtöpäätöstä on hyvä pohtia matkakohdetta tarkkaan. Suomalaiselle varmastikin ilmasto on hyvin merkittävä seikka, mutta sen lisäksi tulisi perehtyä kohteen turvalli­suuteen, hintatasoon ja infra­struktuuriin (ainakin toimiva nettiyhteys eikä jatkuvia sähkö­katkoksia) sekä tietenkin huomioida omat toiveet vapaa-ajan tekemisen suhteen.

Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin, kannattaa etä­työ­kohteen valinnassa huomioida myös aikaero Suomeen. Jos työnantaja vaatii, että työtä tehdään Suomen kanssa samassa ajassa, saattaa olla kurjaa joutua työskentelemään epäsopivina aikoina, kuten vaikka keskellä yötä. Aluksi mietin matkustamista Etelä-Amerikkaan, mutta siellä Suomen klo 8.00-16.00 on maasta riippuen noin klo 24.00-8.00 paikallista aikaa, mikä ei kuulostanut houkutte­levalta. Euroopan maat ovat tietenkin vähäisestä aikaerosta johtuen hyvä vaihtoehto. Pidin kovasti myös Kaakkois-Aasian työskentelyajoista: Aloitin työt paikallista aikaa klo 13 ja lopettelin ilta yhdeksältä. Paras aika eli päivä jäi matka­kohteesta nauttimiseen ja kerkesi vielä illallisellekin!


Laosin Luang Prabangista löytyi upein vesi­putous, jossa olen koskaan käynyt (kuvassa vain yksi osa putousta)

Millainen on kohde­maan lain­säädäntö maassa oleskelulle?

Etä­työssä pysytään pääasiassa oman lähtömaan työlakien ja työehto­sopimuksen piirissä. Sinun tarvitsee kuitenkin selvittää millä ehdoin maassa saa oleskella ja työskennellä toisessa maassa olevalle yritykselle. Tarvitaanko maassa jonkinlaista viisumia, oleskelu- tai työlupaa? Muista tehdä tarvittavat hakemukset hyvissä ajoin.

Euroopan unionin kansalaiset voivat oleskella toisessa EU-maassa enintään kolme kuukautta voimassa olevan henkilö­kortin tai passin turvin, jos työskentelevät tai toimivat maassa itsenäisenä ammatinharjoittajana. Kolmen kuukauden jälkeen sinua voidaan vaatia rekisteröimään oleskelusi virallisesti (yleensä kunnan­virastossa tai poliisi­asemalla), mistä todisteena annetaan rekisteröinti­todistus. Sitä varten tarvitaan tiettyjä asia­kirjoja; työssäkäyvänä sinun tulee toimittaa joko työt­odistus tai työhön­ottotodistus työn­antajalta, ja yrittäjänä todistus, joka osoittaa, että työskentelet ammatin­harjoittajana.

Sen sijaan muualla maailmassa tarvitaan yleensä viisumia. Olin alkuvuodesta 2024 etätöissä Vietnamissa, Thaimaassa, Kambodžassa ja Laosissa. Vietnamiin sekä Thaimaahan saa matkustaa Suomen kansalaisena ilman viisumia. Vietnamissa saa oleskella viisumitta maksi­mis­saan 45 päivää ja Thaimaassa 30 päivää. Kambodžaan ja Laosiin saa hankittua turisti­viisumit kätevästi rajalta ja ne valtuuttivat 30 päivän oleskeluun. Viisumi­tyyppeihin ja niiden uusimiseen kannattaa tutustua kohdemaiden omilta virallisilta sivuilta.

Kämppikseni lähes koko etä­työskentely­ajan­jakson ajan

Verotus ulko­mailla

Verot tulee maksaa verotukselliseen kotipaikkaan, joka määräytyy eri maissa vähän eri määritelmien mukaisesti. Yleisesti ottaen sinua pidetään verovelvollisena maassa, jossa vietät yli 6 kuukautta vuodessa. Eli jos olet etätöissä alle 6 kk, niin veronmaksu säilyy Suomeen. Yli 6 kuukauden oleskelun jälkeen verotus määräytyy maan lainsäädännön ja sen Suomen kanssa solmiman verotus­sopimuksen mukaisesti. Verotus­sopimuksella estetään kaksin­kertainen verotus, jottet joudu maksamaan veroja kotimaan lisäksi oleskelumaahasi.

Maisemia Ha Long Bayn risteilyltä Pohjois-Vietnamista

Sosiaali­turva ja terveys­palvelut ulkomailla

Alle puoli vuotta kestävän oleskelun aikana kuulut yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Mikäli oleskelet pysyvästi Suomen ulkopuolella, oikeus Suomen sosiaaliturvaan lakkaa. Tällöin sinun on selvitettävä, millä ehdoilla olet oikeutettu oleskelumaan sosiaali­turvaan. Työnantajan kannattaa hakea työntekijälle Eläke­turva­keskuksesta (ETK) A1-todistus, josta käy ilmi, että työnt­ekijän kohdalla sovelletaan Suomen sosiaali­turva­lakeja ja sosiaali­turva­maksut maksetaan Suomeen. Sen saamiseksi ulkomailla tehtävän etätyön tulee olla tilapäistä ja se saa kestää enintään 2 vuotta. ETK:n myöntämän A1-todistuksen perusteella työntekijä saa myös eurooppalaisen sairaan­hoito­kortin, joka oikeuttaa saamaan välttämätöntä sairaan­hoitoa EU-maissa.

EU:n ulko­puolella sosiaali­turva määräytyy kohde- ja lähtömaan lakien mukaan, joten sosiaaliturva-asiat kannattaa selvittää aina ennen ulkomaan etätöiden aloittamista. Työntekijän etätyö muualla kuin EU-maassa, ETA-alueella tai muussa sopimuk­setto­massa maassa voi merkitä työnantajalle kaksinkertaista maksu­velvollisuutta, eli työnantajan sosiaaliturva­maksut on maksettava sekä Suomeen että maahan, jossa työntekijä työskentelee.

Jos oleskelet ulkomailla yli kuusi kuukautta, on siitä aina ilmoitettava Kelaan. Tällöin myös Suomeen palaamisesta on ilmoitettava.


Seikkailemssa Koh Rong Samloemin saarella Kambodžassa

Asunnon hankinta ja vuokraaminen ulko­mailla

Ennen muuttoa toiseen maahan on tärkeää selvittää asunnon hankinta- ja vuokraus­mahdollisuudet ja tutustua asunto­markkinoihin. Selvitä, millaisia asuntoja on tarjolla, millainen vuokra­taso on ja ennen kaikkea miltä sijainnilta asunnon haluat vuokrata. Selvitä myös mitä muita asumis­kustan­nuksia asumiseen sisältyy, voiko sopimuksen tehdä vain määräajaksi tai kuinka pitkä irti­sanomis­aika on, jotta tiedät soveltuuko kohde omaan käyttöösi.

Vuokra-asuntojen lisäksi vaihtoehtona on tietenkin Airbnb-asunnot ja muut lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitetut majoitukset. Alueen Facebook-ryhmistä voi myös löytyä houkuttelevia asuntotarjouksia, joissa voi löytää itselleen asunnon tai muuttaa jonkun kämppikseksi. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä paikallisiin asunnon­vuokraus­firmoihin ja kiinteistön­välittäjiin. Asunnon­välitys­sivustoilla saattaa nimittäin olla huijareita liikkeellä.

Potentiaalisen asunnon löydyttyä tulee tietenkin selvittää millaisia vakuuksia vuokraamiseen liittyy. Mitään vakuus­maksuja ei tule maksaa ennen kuin olet nähnyt asunnon ja avaimet ovat kädessäsi. Asunnon vuokra­sopimuksen tekeminen saattaakin olla kinkkistä, jos et pääse katsomaan asuntoa ja alle­kirjoitta­maan sopimusta paikan päälle, mutta mahdotonta se ei ole! kannattaa pyytää vuokraajaa lähettämään video asunnosta ja selvittämään sen kulut ja kommervenkit yksityis­kohtaisesti. On hyvä tarkistaa ainakin kuuluuko sähkö, vesi ja netti sopimukseen vai tarvitseeko sinun itse tehdä sopimukset. Kannattaa myös varmistaa, että wifin nopeus vastaa tarpeitasi. Huolehdi lopuksi, että kaikki oleellinen on merkitty vuokra­sopimukseen epäselvyyksien varalle.

Rakas asuntomme Algarve Coastilla Portugalissa

Auringonlaskut parvekkeeltamme olivat upeita

Kokemuksemme asunnon­vuokrauksesta Portugalissa ja Kaakkois-Aasiassa

Kun etsimme asuntoa Portugalin Algarve Coastilta, aloitimme etsintämme Idealistasta, joka on asuntojenvälityssivusto, joka toimii ainakin Portugalissa ja Espanjassa. Prosessi kesti kokonai­suu­des­saan varmaan kuukauden ja mukaan mahtui lukemattomia vastaamattomia asunto­tiedustelu­viestejä ja muutamia huijaus­yrityksiä. Ongelmana Portugalissa on, ettei siellä haluta vuokrata asuntoja lyhyeksi ajaksi (eikä toisaalta myöskään koko vuodeksi), sillä vuokraus­toiminta­ympäristö toimii sesonkien mukaan: on season on toukokuusta lokakuuhun ja off season lokakuusta toukokuuhun – ja näinä aikoina on täysin eri hinnat.

Näin ollen muuttaessamme rannikolle syyskuun lopussa olisi meidän (suomalaisen kämppikseni kanssa) täytynyt vuokrata asunto toukokuulle asti. Onneksi onnistuimme kuitenkin saamaan aivan erinomaisen ja suhteessa edullisen asunnon kolmen kuukauden määräajaksi – ja saimme neuvoteltua myös kissani mukaan sopimukseen! Vuokrasimme asunnon yksityiseltä vuokran­antajalta Idealistasta ja alle­kirjoitimme vuokra­sopparin sähköisesti (vuokran­antajaa täytyi opastaa prosessissa) muutama viikko ennen muuttoa. Maksoimme yhden kuukauden vuokraa vastaavan vakuus­maksun (pankkisiirrolla) saavuttuamme asuntoon.

Vietnamiin muuttaessamme vuokrasimme asunnon kuukaudeksi Airbnb:n kautta, mutta selailimme myös useita vuokraus­sivustoja. Se oli paljon suora­viivaisempi prosessi, sillä rahat lähtivät tililtä heti varauksen teon jälkeen. Thaimaassa, Kambodžassa ja Laosissa asuin / asuimme pelkästään hotelleissa, mökki­kylissä ja Airbnb-huoneissa.

Kirjoittelen asumisesta Kaakkois-Aasiassa ja Algarve Coastilla vielä myöhemmin!


Näkymät Nha Trangin asuntomme ikkunasta Vietnamissa


Näkymät 16. kerroksesta vieressä olevalle rannalle

Kulttuuri­erot ja arjen järjestelyt etä­töissä

Muutto toiseen maahan tarkoittaa myös uuteen kulttuuriin ja arjen järjestelyihin sopeutumista. Kannattaakin ottaa selvää kohdemaan kulttuurista, käytännöistä ja arvoista etukäteen. Lisäksi on hyvä miettiä, mitä kohteessa liikkuminen vaatii. Esimerkiksi Algarve Coastilla oli aika huonot julkiset liikenne­yhteydet (ainakin noin off seasonilla), joten liikuimme Boltilla ja vuokrasimme myös auton useasti. Kaakkois-Aasissa pöristelimme Grab-skootteri­takseilla ja rauhallisemmissa kohteissa vuokrasimme myös itse skootterin. Etukäteen kannattaa tsekata myös mitä palveluita alueella on saatavilla ja mistä saa tarvittaessa hoitoa (itsehän asioin 5 kertaa sairaalassa ja kissa 3 kertaa).


Alkuun skootterilla ajaminen jännitti, mutta ensimmäisen päivän jälkeen rakastin pöristellä pitkin Koh Samuin saarta Thaimaassa


Hoi An oli Vietnamin suloisin kylä

Olisikohan siinä nyt kaikki oleellisimmat seikat, jotka huomioida, kun suunnittelet etätöitä toisessa maassa! Expat-elämä diginomadina ulkomailla (sairaala­reissuista huolimatta) on ollut ehdottomasti elämäni parasta aikaa ja suosittelen kokemusta kaikille! Tulen kirjoittelemaan aiheesta ja kokemuksistani vielä paljon lisää!

Onko sulla kokemuksia ulko­mailla asumisesta? Missä päin olit ja miten asian järjestäminen sujui? :)

LUE MYÖS:
Etätyöt maailmalla – 25 työtä, joita voit tehdä mistä tahansa
Etätöihin ulkomaille: Pakkauslista diginomadeille

Ps. Kaikki työtä käsittelevät postaukseni löydät kootusti Work à la Sara -tägin alta ja matkailuun liittyvät julkaisut löytyvät kategoriasta Travel à la Sara!

Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara

♡: Sara

Herättikö teksti ajatuksia? Jätä kommentti! 🫶🏼