Tunisia matkakohteena
Täällä ollaan lomaviikon jäljiltä naputeltu kokemuksia ylös! Tunisia oli kaikkine ”vikoineen” positiivinen yllätys ja ensimmäinen vierailu Afrikan maaperällä jäi mieleen varmasti ikuisiksi ajoiksi – tuli saatua niin ikimuistoisia kokemuksia ja nähtyä huikeita paikkoja! Tässä nyt koonti Tunisiasta matkakohteena!
Postaus on julkaistu alun perin 2019
Tunisian kulttuuri ja katukuva
Tunisia on muslimimaa ja se näkyy katukuvassa. Paikalliset naiset ovat pukeutuneet pääosin pitkiin vaatteisiin ja huntuihin, mutta burkia (silmien edessä vain verkko) tai niqabeja (kasvot peittävä huntu) ei näkynyt ja jotkut jättävät myös hiuksensa peittämättä. Kaduilla on erikseen miesten kahviloita ja sitten kahviloita, joihin naisetkin ovat tervetulleita.
Naiset ja miehet eivät juurikaan hengaile katukuvassa keskenään ja oppaammekin selitti, että kodeissa on monesti erilliset olohuoneet miehille ja naisille, sillä heillä on keskenään erilaiset keskustelunaiheet ja aktiviteetit. Katukuvassa näkyikin paljon tupakkaa polttelevia ja erilaisia (kortti-)pelejä pelaavia miehiä nuorista vanhoihin. Naiset sen sijaan näyttivät olevan joko ostoksilla tai töissä.
Tunisian sanotaan kuitenkin olevan länsimaalaisin ja modernein Afrikan maa. Siellä myös naiset opiskelevat ja voivat käydä yliopiston sekä ovat työelämässä. Perheen perustamisen aikaan nainen jää kuitenkin monesti kotiin hoitamaan lapsia. Juttelin usean tunisialaismiehen kanssa ja he puhuivat hyvin englantia ja onnistuimme jakamaan näkemyksiä erilaisista kulttuureista huolimatta. Ilmeisesti nuoret ihmiset elävät yhä modernimmin ja Tunisian uudistuva hallinto mahdollistaa paljon länsimailta tuttuja oikeuksia kansalle.
Hulppeat hotellit ovat sijoitettu Soussen upealle rannikolle ja paikalliset asuvat sisämaassa kurjemmissa olosuhteissa. Talot ovat monesti keskeneräisiä (laajennetaan perheen kasvaessa, inflaatio on kova) lättakattoisia rakennelmia ja kauniimpia rakennuksia on pääasiassa keskustassa. Silmiinpistävää oli huomata, kuinka roskaista paikallisten kansoittamilla alueilla oli. Roskia pyörii tienvarsilla, mikä oli hyvin surullinen näky. Jopa harvasti asuttu Saharan alue oli täynnä muovipusseja ja muovipulloja.
Tämän vastapainona Tunisiasta löytyy todella kaunista luontoa ja aivan upeita nähtävyyksiä – erityisesti jos jaksaa matkustaa vähän kaupungin ulkopuolelle! Myös pelkästään Soussen vanhankaupungin (Medinan) ikivanhat jykevät rakennukset ovat näkemisen arvoisia. Kirjoitin omat postauksensa Tunisian parhaista nähtävyyksistä, jotka kannattaa myös kurkata – tässä OSA 1 ja OSA 2.
Auringonnousu Tunisian kiviaavikolla
Soussen Medinan reunoilla
Port el Kantaouin satama Soussessa
Marbaba Beach Hotellin ranta
Oasis Tozeurin kanjonit Saharan retkellä
Turismi ja turvallisuus Tunisiassa
Kuten sanottua rannikolla kohoaa hulppeita hotelleja, jotka tarjoavat isoine allasalueineen edullisia all inclusive -paketteja. Lisäksi erityiset golfalueet vetävät turisteja puoleensa. Tunisia elääkin pääasiassa turismista ja ihmiset ovat pääasiassa palveluammateissa työskennellen ravintoloissa, hotelleissa, kauppiaina, oppaina, tavarantoimittajina tms. Kuitenkin turismi elpyy hyvin hitaasti 4 vuoden takaisen terrori-iskun jäljiltä, eikä paikka todellakaan ole mikään turistirysä. Nähtävyyksiä sai ihastella aivan rauhassa.
Valitettavasti palveluhenkisyys ei ole meidän kokemuksemme mukaan kovinkaan korkealla ja paikallinen mieskin kertoi, että Arabikevään vallankumouksen jälkeen paikalliset eivät ole ottaneet työntekoa tosissaan. Kaikkialla yritetään huijata ja hyötyä turisteista rahallisesti, mutta missään nimessä kaupungissa ei ole vaarallista liikkua, joten sinne voi aivan huoletta suunnata lomailemaan! Ulkoministeriönkin mukaa tilanne Tunisiassa on vakaa ja maahan on turvallista matkustaa. Matkallemme osui myös useita todella sydämellisiä ja rehellisiä ihmisiä.
Lisäksi turvallisuuden tunnetta vahvisti se, että hotellimme alue oli suljettu ja sen edessä oli aseistetut vartiat. Hotelliin pääsi vain metallinpaljastimen läpi ja mukana olevat tavaratkin skannattiin aina. Kertaakaan en tuntenut oloani turvattomaksi tai uhatuksi, vaikka lähdimmekin vaikka minkälaisiin seikkailuihin.
Soussessa suurin osa turisteista on venäläisiä (mutta myös saksalaisia on kuulemma paljon). Meillekin yritettiin puhua venäjää joka paikassa, jota osattiin ilmeisesti paremmin kuin englantia. Myöskin venäläisten kansoittamassa hotellissa itse venäläisetkin luulivat meitä venäläisiksi ja heidän oli vaikea tajuta, että Я не говорю по-русски. Venäjän kieli oli myös huomioitu hotellin iltaohjelmassa. Venäläisten läsnäolo ei onneksi kuitenkaan tarkoittanut vodkaa kittaavia rähinöitsijöitä ja porsastelijoita, vaan turistit olivat pääasiassa nuorta porukkaa ja osasivat käyttäytyä hyvin.
Marbaba Beach Hotellin allasalueella
Näkymät hotellihuoneesta
Port el Kantaouin satamassa
Port el Kantaoui, Sousse
Miten pukeutua Tunisiassa?
Juttelimme hotellin markkinointijohtajan kanssa (joka oli nainen) ja hän kertoi asiasta kysyttäessä, että voimme pukeutua ihan miten haluamme. Hän kertoi myös, että paikalliset naiset pukeutuvat trendikkäisiin vaatteisiin farkuista ja tennareista toppeihin. Tämä toki piti paikkansa, mutta ehdottomasti suotavaa on pitää vähän pidempää vaatetusta yllään ja jättää minisortsit ja tissipaidat hotellialueelle.
Koimme huutelua kaupungilla liikkuessamme, mutta se ei ollut sen häiritsevämpää, kuin esim. Espanjassa liikkuessa. Toki naisten peittävä pukeutuminen loi itsellekin paineita pitää pidempää vaatetta päällä. Medinassa ollessamme peitimme polvemme pitkillä hameilla ja vetäisimme jotain olkapäiden suojaksi. Muilla alueilla (erityisesti turistien suosimilla) emme tätä tehneet, vaan kuljimme ihan normaaleissa kesävaatteissa, emmekä tämän takia saaneet pahaa silmää.
Eräänä päivänä olimme menossa Medinassa sijaitsevaan moskeijaan ja tiedustelimme hotellimme virkailijalta olisiko pukeutuminen ok ja hän vanhempana miehenä totesi, että tarvitsemme vielä jotain hiustemme suojaksi. Kävimme sitten paikallisesta vaatekaupasta ostamassa huivit, jotka pyysimme naismyyjiä kietomaan päähämme oikeaoppisesti. Tämän jälkeen saimme kulkea huuteluitta ihan rauhassa, eikä kukaan koittanut myöskään tyrkyttää meille mitään.
Paikallisten tavoin liikenteessä Medinassa
Ribat-linnoituksen edessä Soussen keskustassa
Näkymät Ribat-linnoituksen tornista
Liikkuminen Tunisiassa
Tunisiassa kannattaa liikkua taxilla, sillä se on erittäin edullista. Taxikuskit voivat toki myös pyytää kovia hintoja, ellei hinnasta ole keskusteltu etukäteen. Hotellilta tilatut taxit ovat kaikkein kalleimpia, joten taxi kannattaa kutsua tien varresta kättä heilauttamalla. Huomasimme, että hintataso on noin 1 dinaari/km. 1 dinaari on taas noin. 0,3 euroa.
Hinnat vaihtelevat kuskista riippuen, mutta yleensä ehdotimme jotain tiettyä hintaa kilometrien perusteella ja se sopi. Jos taas hintaa kysyi kuskilta, nousi se yllättäen korkeaksi. Taksikuskeilla on myös mittarit autoissan, mutta sen kerran kun pyysimme laittamaan sen päälle, oli ilmeisesti siesta-aika, jolloin taksa juoksi tuplavauhtia. Taxikuskeilla on tapana pyöristää loppusumma ylöspäin.
Soussessa käytetään myös paikallisia busseja, mutta niistä meillä ei ole kokemusta. Sen sijaan ostimme Deturilta matkan Saharaan, jonka taitoimme yksityisbussilla. Matkan päätteeksi on hyvä jättää bussikuskille dinaari tai kaksi.
Soussessa on omaan silmääni hyvät tieverkot ja vilkas, muttei kaaoottinen liikenne. Ihmiset liikkuvat pääasiassa autoilla ja jalan jalkakäytävillä. Silloin tällöin näkee myös aasikärryjä ja mopoja erityisesti kaupungin ulkopuolella.
Tie rannalle
Medinan aukio
Kaupankäynti Tunisian Medinassa
Kaupat ovat Medinassa lähinnä pieniä kivijalkamyymälöitä ja kojuja kapeilla kaduilla. Niissä on myynnissä keramiikka, tekstiilejä, oliivituotteita, taateleita (Tunisia suurin taateleiden tuottajamaa), hedelmiä, mausteita, koruja, vaatteita, kenkiä, kosmetiikkaa (erityisesti arganöljytuotteita), matkamuistoja sekä myös piraattituotteita. Muualla Soussessa on yhtälailla merkkiliikkeitä ja brändättyjä ravintoloita kuin missä tahansa muuallakin. Myös pieniä ostoskeskuksia löytyy.
Erityisesti Soussen Medinassa kauppiaat ovat agressiivisia kauppiaita ja mielellään esittelevät tavaroita turisteille. Ihan liiallisuuksiin se ei mennyt, mutta varsinkinkin hintaneuvotteluissa täytyy osata pitää puolensa. Sääntö numero 1: kysy hinta aina ennen ostamista. Sääntö numero 2: tingi aina. Lisäksi kannattaa käydä tutkimassa hintoja ennen ostosten tekoa. Fixed price -kaupat ovat siihen tarkoitukseen hyviä. Yleensä tällainen kauppa saattaa löytyä hotellilta.
Omalla reissullamme vierailimme myös vastaavassa kaupassa Kairouanin kaupungissa. Hotellin henkilökunnalta tai mahdolliselta matkaoppaalta kannattaa tiedustella fixed price -liikkeiden sijainteja sekä tuotteiden hintoja. Saharan retkellä oppaamme kertoi joka välissä paljonko on sopivaa maksaa mistäkin, mikä oli mahtavaa, sillä tuotteista saattaa vahingossa maksaa moninkertaisia summia (mitä myös toisinaan kävi).
Ostoksiin on oltava käteistä, sillä kortti käy vain hienommissa kaupoissa. Tunisian dinaari on muuten suljettu valuutta, joten sitä ei saa tuoda maasta.
Medina
Aktiviteetit Tunisiassa
Soussessa ja muualla Tunisiassa voi harrastaa edullisesti vaikka mitä. Vesiurheiluun on hyvät mahdollisuudet ja erityisesti parasailing-myyjiä oli paljon. En ollut koskaan kokeillut parasailingiä, mutta halunnut kyllä pitkään, joten nyt siihen tuli täydellinen mahdollisuus! Normaalisti esim. Espanjassa tai Kreikassa kokemuksesta saa pulittaa vähintään 50€, joten tuntui puoli-ilmaiselta maksaa kokemuksesta vain 27,50 dinaaria (alle 10€) per nenä. Se oli aivan mahtava kokemus ja niin nousu kuin lasku tapahtuivat ongelmitta turvallisesti.
Lisäksi Tunisiassa pääsee osallistumaan kamelisafareille. Me kävimme Soussessa oliivipuulehdossa 45 minuutin kameliretkellä, mutta mahdollisuus olisi ollut myös ratsastella Kamelilla Saharan auringonlaskussa. Lisäksi muina menopeleinä tarjolla on mönkijöitä, fatbikejä ja hevoskärryjä.
Soussen satamista (Port El Kantaui ja keskustan satama) tehdään risteilyjä merelle. Mekin ostimme yhden kahden tunnin laivaretken, muttemme sitten käyneetkään lunastamassa paikkamme kannella, kun tulin vähän kipeäksi ja oli aika tuulinen päivä. Olimme neuvotelleet tälle barbecue-lounaan sisältävälle cruisailulle hinnaksi 20 dinaria eli n. 6€/nenä. Paljon Soussessa vierailleen lentokoneen vierustoverin mukaan veneretkillä pääsee ihastelemaan todella kirkkaita vesiä, joten oli harmi ettei päästy niitä näkemään.
Soussesta löytyy myös vesipuisto ja lisäksi hotelleilla on monesti laaja aktiviteettitarjonta. Meidänkin hotellilla pystyi harrastamaan ilmaiseksi jousiammuntaa, tennistä, minigolfia, tikkaa, petankia ja lisäksi oli joukko ohjattuja ryhmäliikuntatunteja. Me osallistuttiin esim. hauskaan ja ihan tehokkaaseenkin zumbaa muistuttavaan aqua aerobiciin monta kertaa!
Edellisten lisäksi kannattaa myös käydä kokeilemassa hammam-hoitoja! Meille sattui tosin erityisen huono kokemus, josta kirjoitin oman postauksen! Uskon kuitenkin, että hammam voi olla hyvin rentouttava ja miellyttävä kokemus!
Saharan autiomaa
Ratsuni
Kamelisafari pidettiin oliivipuulehdossa
Risteilyalus
Valmiina taivaalle!
Ylhäältä oli huikeat näkymät!
LUE MYÖS
Tunisian ihmeitä matkalla Saharaan
Hirvein hammam-kokemus ikinä
Ps. Kaikki matkailua käsittelevät postaukseni löydät kootusti Travel à la Sara -tägin alta!
Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara
♡: Sara
Herättikö teksti ajatuksia? Jätä kommentti! 🫶🏼
♡: Sara