Vinkkilista vaellukselle ja parhaat vaelluseväät
Olen jo muutaman postauksen kirjoitellutkin heinäkuisesta vaellusreissustamme Käsivarren erämaahan. Ensin pohdin odotuksiani Lapin vaellukselta ja sitten tein koosteen siitä, miten vaellusreissu ensikertalaisena todellisuudessa meni! Nyt on vuorossa viimeksi lupaamani vinkkilista vaellukselle ja samalla pistän jakoon parhaat vaelluspöperöt! Vinkkeihin on vaikuttanut myös kokenut vaelluskumppanini, joten ei tarvitse aivan tällaista keltanokkaa uskoa (;
Vinkit vaellukselle
Listaan postauksessa vinkkejä sääskien kanssa selviämiseen, oikeanlaiseen vaellusvaatetukseen, hygieniasta huolehtimiseen sekä teltassa nukkumiseen. Tosiaan vinkit on koottu silmällä pitäen vaelluskohdetta ja -ajankohtaa – eli ajatellen Lapin ilmastoa ja maastoa kesäaikaan, mutta on niistä varmasti hyötyä kohdistuu vaelluksesi sitten minne tahansa. Loppuun kokoan listan vaellukselle soveltuvista ruoista ja eväistä jakaen samalla omat suosikkini! No niin, aloitetaanpa!
Termislaakso, Käsivarren erämaa-alue
Miten selvitä sääskien kanssa?
Ensinnäkin kesällä (paitsi elokuussa kuulemma) Käsivarren erämaassa, kuten muuallakin Lapissa, on hyttysiä! Siihen kannattaa varautua seuraavilla toimenpiteillä:
- Hyttysverkko tai verkollinen hattu. Itse koin ehdottomasti parhaimmaksi (kumpaakin kokeilleena) yhdistelmän lippis + hyttysverkko. Näin verkko ei heilu ärsyttävästi naamassa kiinni, eikä hyttysetkään pääse inisemään aivan liki.
- Pysähdykset vaelluksella kannattaa ajoittaa tuulisille kohdille. Silloin on vähiten hyttysiä kimpussa. Mekin söimme eväitämme vain tuulisella säällä/kohdissa.
- Vaatetus kannattaa tietenkin olla kunnossa eli päälle kannattaa laittaa säänmukaiset pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet. Niiden tulee olla tarpeeksi väljät, niin sääsket eivät pistä läpi.
- Vahvaa hyttyskarkotetta kannattaa suihkia kaikkiin paljaisiin kohtiin (huomioi tässä kohtaa myös tarpeilla käynti :D). Itse käytin Offin hajustamatonta suihketta ja se esti hyttysiä pistämästä, vaikkakin ne pyörivät silti ympärillä.
- Monet suosittelevat käyttämään Thermacelin hyttyskarkotinta, mutta reissullamme hytykät pitivät sitä lähinnä pilkkanaan mm. istumalla sen päällä.
Ilman hyttysverkkoa olisin tullut hulluksi!
Mitä päälle vaellukselle?
- Kaikki lähtee hyvistä vaelluskengistä. Varmista siis, että kengät ovat omaan jalkaan sopivat ja aja ne sisään hyvissä ajoin ennen vaellusta, niin ne ehtivät muotoutua. Vedenkestävyys (Gore-Tex) sekä varrellisuus ovat myös aika ehdottomia ominaisuuksia. Ainakin me kuljimme välillä soilla ja kosteikoissa, joten vedenpitävyys ja varsi tulivat todella tarpeeseen.
Olin aivan supertyytyväinen vaellusta varten hankkimiini Salomonin X Ultra Mid 3 Gore-Tex retkeilykenkiin! Ne olivat todella mukavat ja pehmeän tuntuiset jalassa, mutta kuitenkin jämäkät ja tukevat tehden epätasaisessa maastossa ja esim. kivien päällä loikkimisesta helppoa! Hiertämisestä ei ollut tietoakaan, vaikka ehdin kävellä niillä ennen reissua vain n. 10 kilometriä. Sukatkaan eivät kastuneet kertaakaan, vaikka välillä koko jalka humpsahti suonsilmään. - Vedenpitävyys on hyvä huomioida muissakin päällysvaatteissa. Erityisesti takki kannattaa olla Gore-Texiä (tai niin, että vesipilari on yli 20 000). Housuissa voi riittää vettähylkivyys.
- Aikaisemmin mainittujen lippiksen ja hyttysverkon lisäksi pipokin voi tulla tarpeen, jos teltassa on kylmä yöllä.
- Kerrospukeutuminen on vaelluksella suotavaa. Rinkkaan kannattaa ottaa kerrasto ja esim. fleecepaita.
- Viileitä iltoja varten on hyvä pakata mukaan kevytuntuvatakki ja villasukat.
- Koin, että ohut kangaskauluri oli hyvä lisä retkivaatteisiin! Sen kanssa pystyi pitämään takkia välillä auki ilman, että viima kävi kurkkuun.
- Vaihtosukkia kannattaa olla tarpeeksi siltä varalta, että sukat kastuvat. Ne tulee myös vaihtaa heti, jos vesivahinko pääsee tapahtumaan, niin säästyy hiertymiltä!
- Sormikkaat voivat tulla tarpeen viileinä iltoina ja esim. kalastaessa.
- Neopreenitossut toimivat hyvin vaikeammissa joenylityksissä, sillä ne blokkaavat kylmää ja pitävät hyvin liukkaissa kivikoissa, eivätkä paina lähellekään niin paljoa kuin hommaan myös sopivat kahluusaappaat! Tästä syystä niiden kanssa peseytyminenkin on paljon mukavampaa (t. neopreenitossuihin luottava avantouimari). Ne ovat myös hyvät taukotossuina, jos haluaa päästä hetkeksi pois vaelluskengistä.
Lämpimämpinä päivinä pukeuduin softshell-housuihin, treenitoppiin ja ohueen fleece-paitaan
Omaan jalkaan Salomonin X Ultra Mid 3 Gore-Tex retkeilykengät olivat todella passelit! Tässä neljän päivän vaelluksen jälkeen kuraa nähneenä.
Hygienia vaelluksella
- Kevyt retkipyyhe ei vie paljoa tilaa ja kuivuu nopeasti!
- Näin naisena halusin huolehtia ihonhoidosta myös vaelluksella. Pakkasin pieniin hotellin miniputeleihin misellivettä ja kasvorasvaa (+ vanulappuja), joilla puhdistin ja kosteutin kasvoni aamuin illoin. Lisäksi mulla oli kosmetiikkaosastolta saatu näytepurkki silmänympärysvoidetta, pieni deodorantti ja huulirasvana Bepanthen.
- Pikkuputeleihin on myös hyvä pakata käsidesiä sekä ympäristöystävällistä saippuaa käsienpesuun ja tiskiainetta astioiden pesuun! Meillä oli myös pieni pesusieni, joka oli kätevä tiskatessa!
- Jälkikäteen mietin, että pikkupaketti swipeseja olisi helpottanut päivittäistä peseytymistä.
- Mukaan tulee tietenkin varata henkilökohtaiset lääkkeet ja lisäksi allergialääkettä (hyttysten puremiin) ja särkylääkettä.
- Hiertymän sattuessa on mukavaa, kun on varautunut rakkolaastareilla tai saman asian ajavalla sähköteipillä.
- Haaverin varalta on hyvä olla laastareita ja sideharsoa.
- Äläkä unohda wc-paperia!
Vaelluksella ihonhoito/hygieniatuotteina mukana: misellivesi, vanulaput, yleisvoide, silmänympärysvoide, Bepanthen, deodorantti, käsidesi, saippua ja kampa.
Vinkkejä telttailuun
- Mahdollisimman kevyt ja helposti koottava tukeva teltta on vähiten selkää ja hermoja rasittava. Teltan täytyy luonnollisesti olla myös täysin vedenpitävä.
- Teltassa absidi eli erillinen pohjaton katos on hyödyllinen sadesäällä, koska sen alle pääsee tekemään ruokaa kastumatta (myös erillinen retkilaavu tai tarppi sopii hommaan). Sinne saa myös tavarat säilöön ilman, että ne vievät tilaa itse teltasta.
- Tasainen ja pehmeä (mutta ei liian kostea) mätäs tarjoaa parhaan ja pehmeimmän alustan teltassa nukkumiselle.
- Alle kannattaa valita ilmatäytteinen makuualusta, niin on paljon mukavampi nukkua! Myös makuualustan lämmöneristävyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Mitä suurempi R-arvo sitä paremmin se eristää ja sitä lämpimämpi alusta on.
- Vähiten tilaa vievän ja oikeasti mukavan tyynyn saa, kun sujauttaa makuupussin suojapussiin kevytuntuvatakin tai muita vaatteita!
- Pidä huoli, että makuupussi on säänmukainen. Liian kuuma tai kylmä pilaa todennäköisesti yöunesi.
- Korvatulpat ja silmälaput oli tarpeen! Lapissa on valoisaa kesällä läpi yön, joten pieni pimennys tekee hyvää. Kosken kuohunta, hyttysten ininä tai lintujen sirkutus saattavat myös häiritä unta ilman korvatulppia.
Välillä sopivan telttapaikan löytäminen oli hankalaa
Tässä teltassa oli suuri absidi, johon mahtui hyvin rinkat yms. tavarat säänsuojaan
Muuta huomioitavaa / mukaan otettavaa vaellukselle
- - Kohteen kartta kannattaa tilata hyvissä ajoin netistä. Vedenkestäviä ja repeämättömiä tarkkoja kohdekarttoja saa esim. karttakauppa.fi
- Aurinkolasit ja aurinkovoide! Auringolta kannattaa suojautua, vaikka ei erityisen lämmin olisikaan, sillä pitkillä vaelluksilla aurinko pääsee porottamaan pitkiä aikoja.
- Koin kevyen taitettavan istuinalustan hyödylliseksi. Se oli helppo kaivaa esiin pehmusteeksi takapuolen alle ja sen päällä pysyi esim. kahvikuppikin paremmin pystyssä.
- Powerbank lisää puhelimen akunkestoa. Tarvittaessa sillä lataa myös urheilukellon, niin kellolla saa reitin tiedot talteen ilman pelkoa akun loppumisesta. Yöksi puhelin kannattaa sammuttaa ja muuten pitää lentokone-tilassa, jos haluaa ottaa kuvia tms.
- Ruoista tulee roskia ja niitä ei tietenkään voi jättää luontoon, joten pari roskapussia ovat ehdoton lisä vaellukselle!
- Rinkka, jossa on etutasku, on todella kätevä! Etutaskuun saa kävelyn aikana tarvittavia tavaroita ja eväitä, niin ei tarvitse kesken vaelluksen turhaan laskea rinkkaa selästä. Jos sellaista ei ole, kannattaa hankkia vyölaukku. Siinä on vielä hyvä olla juomapullolle oma lokeronsa tai sitten kannattaa hankkia kaulassa kannettava vesipullo.
- Sadekelien varalle on rinkalle hyvä ottaa sadesuojus, jossei rinkka itsessään ole vedenpitävä.
- Tulentekovälineet kannattaa säilöä vesitiiviisiin pusseihin ja sijoittaa niitä moniin eri paikkoihin. Näin vahingon sattuessa kaikki eivät häviä tai kastu kerralla. Tulukset ovat varmatoimisin vaihtoehto.
Vyölaukussa mukana oli evästä, juomapullo, käsidesiä ja muuta tarpeellista
Mitä astioita ja ruoanlaittovälineitä tarvitset vaelluksella?
- Retkikeitin ja siihen päälle kattila sekä paistinpannu. Pelkällä kattilallakin selviää, jossei sitten halua paistaa esim. kalaa pannulla.
- Pitää muistaa varata myös tarpeeksi kaasua ja tulentekovälineitä!
- Ateriointi käy parhaiten luhalla, eli lusikan ja haarukan yhdistelmällä. Lisäksi tarvitaan lautanen, muki ja puukko.
- Fileerausveitsi on hyödyllinen lisä, jos aikoo kalastaa reissussa!
- Puhtaasta juomavedestä huolehtiminen on tärkeää. Mukaan kannattaa ottaa helposti kannettava juomapullo, johon saa joko filtterin tai sitten pakata mukaan vedenpuhdistustabletteja.
- Vaelluksen aikana nautittavat ruoat on hyvä pitää helposti saatavilla olevassa paikassa. Mulla oli meidän ruoat rinkan alataskussa ja lisäksi pikkuevästä, kuten suklaapatukoita ja pähkinöitä, vyölaukussa.
- Suola on hyvä muistaa! Sillä maustaa kalan ja esim. aamupuuron!
- Paistoöljyä kannattaa ottaa mukaan pieneen pulloon. Jos eväitä on muuten niukasti, voi loraus öljyä ruokaan tuoda tarvittavaa lisäenergiaa.
Kuvassa näkyy pieni hahmo Salmijärven rannalla kalassa
Kahvistakin sai nauttia, kun iKaffe kulki mukana matkassa
Mitä vaellusruoaksi?
AAMUPALAT:
- Puuroa joko kaurahiutaleista ja hyvänmakuisesta proteiinijauheesta tai Elovenan valmiskaurapuuropusseja esim. mansikka-valkosuklaa -maussa (nam!). Puuroon voi sekoittaa lisäksi rusinoita tai chiansiemeniä, niin saa lisää makua ja tarpeeksi energiaa!
- Letut! Jos vaelluksella pääsee nuotion ääreen, voi paistinpannulla paistella herkutteluun lätyt valmiista lettujauhoseoksesta (lisää vain vesi)! Paistamiseen öljyä ja mukaan pikkupurkki (muovinen) hilloa lettujen päälle laitettavaksi. Ps. kaasukeittimellä ei kannata yrittää, sillä letut vain palavat keskeltä ja jäävät sivuilta raaoiksi. Nimimerkillä kokeiltu on.
PÄÄRUOAT:
- Kuivapastapussit, -risotot, nuudelit ja perunamuusi. Lempparipastamakuja olivat carbonara, spinaci ja formaggio. Risotoksi voi valita esim. kana-, parsa- tai tattirisottoa. Perunamuusijauheena käy jokin valmiiksi maustettu versio tai ihan perinteinen! Valmistimme pasta-ateriat laittamalla sekaan vielä pussin nuudelia (+ proteiininlähde ja kuivattu lehtikaali)
- Pastojen ja risottojen seassa maistuu kuivaliha tai muu kuiva proteiinivalmiste, kuten soijarouhe. Itse en pysty syömään soijatuotteita tai palkokasveja, niin valintamme oli kuivaliha. Kokeilujen perusteella parhaimmat kuivalihat löytyvät Flodin tuotemerkin alta!
- Kuivattu lehtikaali (tai muut kuivatut kasvikset) toimivat loistavasti, sillä niistä ei tule juuri ollenkaan lisäpainoa! Myös kuivatut sienet on hyvä lisä ruokiin!
- Myös valmiit pussitetut pataruoat ovat maukkaita! Esimerkiksi meksikonpata tai italianpata.
- Kuivapussissa olevat keittoainekset.
- Kalaa suoraan järvestä! Pikagraavia varten voi varata pienen purkin sitruunamehua.
- Valmiit retkiateriat (ovat tosin aika hintavia)
- Itse voi valmistella valmiita ruokia etukäteen kuivaamalla. Me ei kuitenkaan tähän lähdetty.
VÄLIPALAT:
- Irtokarkit
- Suklaa
- Proteiini- ja myslipatukat
- Rusinat ja muut kuivahedelmät ja -marjat
- Pähkinät ja mantelit
- Sipsit
- Salamitangot
- Kauramaito kahvimaidoksi. Se säilyi meillä reissussa avattuna hyvin 4 päivää, kun piti viileässä!
- Tee ja valmispussikaakao on myös helppo valmistaa vaelluksella!
Tässä kaikki reissumme ruoat! Ihan kaikkea ei keretty 4 päivän aikana syömään
Pasta-ateria kuivalihalla ja lehtikaalilla
Kanarisotto maistui kevyempänä lounaana
Kesken vaelluksen napostelin ranchillä maustettuja pähkinöitä
Miltä vinkkilista vaikutti? Onko sulla lisätä joitain hyväksi havaittuja vinkkejä? : )
Jos et ole vielä lukenut, millaisia oletuksia minulla oli vaelluksesta Lapissa, kannattaa kurkata noviisin odotukset Lapin vaellusreissulle ja lisäksi jos ajatukset toteutuneen reissun jälkeen kiinnostaa, niin lukaise postaus Miten meni ensikertalaisen vaellusreissu erämaassa. Olen koonnut vaellusreissun tapahtumat myös Instagramin stooriin (suora linkki)! Meidän Lapin reissumme ei suinkaan rajoittunut vain Käsivarren erämaahan, vaan jatkoimme siitä matkaamme Norjan puolelle Lofooteille. Täältä löydät juttua Lofooteilta löytyvälle Devil's Gatelle kipuamisesta.
Ps. Kaikki matkailua käsittelevät postaukseni löydät kootusti Travel à la Sara -tägin alta!
Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara
♡: Sara