Skip to content
All posts

Lofootit: Devil’s Gate eli Djevel­porten

Yksi Lofoottien reissun ehdottomista kohokohdista oli kipuaminen Fløyan vuorelle ja siellä oleva Devil’s Gate eli norjalaisittain Djevelporten. 590 metriä korkea Fløya-vuori sijaitsee Lofoottien epäviral­lisessa pää­kaupungissa Svolværissa. Devil’s Gate on taas siellä 450 metrin korkeudessa oleva kivilohkare, joka on kiilana kahden kallio­huipun välissä. Uhkarohkeimmat kiipeävät sen päälle, vaikka siitä on suora pudotus maahan!

Miten päästä Fløyalla sijait­sevalle Devil’s Gatelle?

Kokonaisuu­dessaan reitti Fløyalle on suht haastava, mutta todella palkitseva! Lofoottien patikka­kohteet ja -reitit löytää muuten helposti www.68north.com -sivustolta. Fløyan reitti oli kuitenkin sen verran selkeä, ettei siihen tarvittu karttoja!

Ajoimme Lofoottien reissumme toisena päivänä heti aamu­tuimaan Svolværiin ja siellä keskeisellä sijainnilla olevalle Fløyalle. Vuoren juurella oli parkki­paikkoja, joten sinne oli helppo saapua autolla. Ainakin näin korona­kesän heinä­kuussa vapaa parkki­ruutu löytyi suht helposti. Kyltillä merkattu reitti vuorelle lähti siitä aivan vierestä. Jatkossa reitin kulku­suunnan tiesi maastoon maalatuista palluroista.

Fløya patikointi

Fløyan patikka­reitti oli helposti saavutettavissa

Devil's Gate reitti

Alkuun kivi­portaita oli helppo kulkea

Reitti Devil's Gatelle

Reitti alkoi jyrkillä kivisillä portailla, mutta jatkui pian kiven­lohkareina, joiden päältä kiipeäminen vaati oikeasti kuntoa ja taitoakin. Välillä vastaan tuli jännittäviä kohtia, joista oli pitkä pudotus alaspäin. Siltikin norjalaiset kiipeilivät siellä koko perheen voimin. Näimpä matkalla pari koiraakin. En kuitenkaan todellakaan voi suositella Fløyalle kiipeämistä lasten tai saati koirien kanssa, sillä reitti on aika vaarallinen ja vaatii koko­pitkät jalat. Minutkin piti parissa kohtaa vetää ylös lohkareen päälle, kun en itse yltänyt.

Ylempänä reitti helpottuu, kun vastaan tulee tasanne, jonka päältä avautuu mahtavat maisemat merelle. Siitä pääsee suht mukavaa kinttu­polkua eteenpäin aina Devil's Gatelle asti. Tälle pirun portille kesti kiivetä noin tunnin verran.

Devil's Gate hiking

Näköala­tasanteella matkalla Devil's Gatelle

Svolværgeita ja Fløya

Taustalla kohoaa Svolværgeita-muodostuma

Fløya maisemat
Fløya Lofootit
Devil's Gate kiipeäminen

Pääseekö Devil's Gaten päälle kiipeämään?

Djevel­portenin lohkareen alla on muutaman metrin pituinen kivi­liukumäki jyrkänteeltä alas. Jotta Devil's Gaten päälle olisi päässyt, olisi ensin täytynyt laskeutua tälle alaspäin vievälle kalliolle ja jotenkin sitten kiivetä sen reunasta ylös kiven päälle. Itse en siihen hommaan uskaltanut kuitenkaan ryhtyä! Sen verran itse­suojelu­vaistoa löytyi, sillä jos siitä olisi jalka livennyt tai vaikka pyörtynyt paniikissa, niin edessä olisi ollut varma kuolema. Tyydyin sitten poseeraamaan kallion reunalla!

Jatkoimme Devil's Gatelta seuraavalle tasanteelle, josta avautui upeat maisemat vuoren toiselle puolelle. Hivuttauduin siellä pienen kielekkeen reunalle ja valokuvia ottanut mieheni totesi, että kaikkea säkin Instagramin takia teet :D Tosin tekisin mä myös ilman, että julkaisen reissu­juttuja blogissa ja Instagramissa!

Siinä kohtaa päätimme ajan­puutteen vuoksi kääntyä takaisin ja lähteä laskeutumaan vuorelta alas. Olisi kyllä ollut hienoa käydä ihan korkeimmassa kohdassa, mutta maasto muuttui taas vaikeaksi. Olisi täytynyt kiivetä vuoren rinteellä ilman selkeää reittiä ja se olisi vienyt aikaa. Reitillä on muuten myös mahdollista jatkaa Svolværgeita nimiselle kivi­muodostumalle, joka on vuorikiipeilytaitoja (ja varusteita!) vaativa terävä vuorenhuippu Fløya-vuorella. Oli hurja katsella sen päällä seisovia ja sieltä köyden varassa roikkuvia ihmisiä!

Djevelporten kiipeäminen

Devil's Gate eli Djevelporten Fløya-vuorella

Devil's Gate

Devil's Gatelle olisi ollut uhkarohkeaa kiivetä

Näköalapaikat Lofootit

 Tässä korkein piste, jossa käytiin Fløyalla!

Kauan Devil's Gatelle kiipeäminen vie aikaa?

Vuorelta laskeutumisessa oli myös omat haasteensa. Välillä piti ottaa puiden oksista kiinni, että sai tukea etenemiseen. Jyrkkä rinne kävi myös polvien päälle. Kaiken kaikkiaan edes­takaiseen matkaan meni n. 1 h 40 min. Siihen ei tosin kuulunut valokuvaus­taukoja. Näin ollen vastaavaan reittiin on hyvä varata n. 2 tuntia aikaa. Vaelluskengät ovat myös aika pakolliset, sillä peruslenkkareilla meno ei olisi kovin tukevaa ja mukavaa. Myös vettä on hyvä pullottaa mukaan riittävästi, sillä hommassa tulee muuten hiki!

Suosittelen Fløyaa ja Devil's Gatea adrenaliinin nälkäisille ja näköala­paikkojen metsästäjille oikein lämpimästi! Aion jatkossakin käydä kipuamassa vuorille reissuillani!

Lapin vaellus­reissustamme Käsi­varren erä­maasta löytyy juttua alta:

Noviisin odotukset Lapin vaellusreissulle
Miten meni ensikertalaisen vaellusreissu erämaassa
Vinkkilista vaellukselle ja parhaat vaelluseväät

Ps. Kaikki matkailua käsittelevät postaukseni löydät kootusti Travel à la Sara -tägin alta!

Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara

♡: Sara

Herättikö teksti ajatuksia? Jätä kommentti! 🫶🏼